Lei Sevriens – Obbicht:
1e Nationaal Bergerac (sector 1)
Het seizoen 2024 heeft zowel van de duiven als van de liefhebbers veel geduld gevraagd, als het aankomt op het lossingstijdstip. Veel van de fondvluchten kenden een of meerdere dagen uitstel en dat was met deze Grand Prix-klassieker vanuit Bergerac niet anders.
Vooraf is het altijd de vraag wie van de deelnemende liefhebbers zich als eerste bij de meldpost aandient en zeker wanneer dat zal zijn. Het is altijd fijn als dat heel vroeg is en kort na de neutralisatietijd, dan ben je direct helemaal wakker en ook dat je niet voor niets zo vroeg bent opgestaan. Deze keer ging de telefoon die morgen voor de eerste keer om 5.42 uur. Een bekend telefoonnummer en zoals altijd een rustige stem aan de andere kant en wel die van Lei Sevriens uit Obbicht. ‘Ik moet een duif melden. Het is de 5e getekende, geklokt om 5.31.48 u.’ Normaliter kan het nog al eens hectisch zijn aan de meldtelefoon maar op dit vroege tijdstip dus nog niet. Na een welgemeend proficiat voor de eerste melding in NIC 2312, werd even verder gekeken naar de Afdelings-meldlijst en daar was het ook de eerste melding. ‘Maar op grotere afstand kunnen er nog voor me klokken’, was de reactie van Lei. Daar bleef het op dat moment bij.
Ongeveer 3 kwartier later verscheen opnieuw hetzelfde nummer in de display van de telefoon en klonk het ‘Ik moet een duif melden van Bergerac’. Nu was het de 2e getekende van Lei Sevriens die zich had gemeld, goed voor de 2e melding in het NIC en dat zou uiteindelijk de 9e prijs betekenen in het nationale sector 1-concours. Ook kon ik hem vertellen dat zijn eerste duif nog steeds overal als 1e geklasseerd stond ook in het nationale sectorconcours. Nuchter als Lei altijd is, was zijn reactie: ‘Dat is fijn. Rustig afwachten of dat zo blijft’.
Uiteindelijk is de 1e nationaal Bergerac sector 1, een feit. De kers op de taart voor een geweldig seizoen 2024 maar ook voor de vele geweldige uitslagen die Lei al jaren weet neer te zetten en dat met weinig duiven in concours. Deze Bergerac had hij 8 duiven in concours en scoort hij 6 prijzen. Een heel mooi resultaat!
De winnende duif
Deze werd gekweekt uit een doffer van marathonkampioen Wiel Schaefer uit Roermond die terugvoert naar de geweldige ‘Blauwe Vanoppen’ van Wijnands met een vleugje Theelen in de aderen verweven met Eijerkamp – Winkens en Koster. De moeder komt van een andere fondtopper en wel Frans Heijnen uit Susteren. Deze komt uit twee rechtstreekse duiven van Herbert Speen uit het Duitse Neu – Immerath, die vervolgens weer nauw verwant zijn aan de ‘Kleine Hub’ van Frans Heijnen en waar Herbert Speen bijzonder goed mee geslaagd is, getuige o.a. de 1e nationaal Perpignan en 1e nationaal Agen.
Het spel
Lei is een fervent weduwschap speler die zijn duiven liefst vanaf de eerste vlucht in de mand zet. ´Ze gaan als het kan elke week mee. Voor het inzetten wordt nooit de duivin getoond, ook niet voor de fondvluchten. En dat is bij thuiskomst ook het geval. Ik geeft ze meestal op dinsdag de duivin. Ik ben bang dat ze bij te veel tonen te snel zijn opgebrand. Eigenlijk is het heel simpel: als ze goed naar huis komen moet je het zo laten en niets veranderen’.
Wat is het mooie van weduwschap? Lei: ‘Ten eerste gemakzucht en ten tweede ik heb geen plaats om ook met duivinnen te spelen. Om dat ook te doen moet je goed ingericht zijn, helaas is dat niet zo en ook lichamelijk gaat het niet meer zo makkelijk als jaren geleden. Dan is de keus snel gemaakt’.
Getraind wordt er 2x per dag en wel ongeveer een uur met alle ramen dicht. Als ze zo’n 10 – 15 minuten wegtrekken en ‘hoog zitten’, dan weet ik dat het goed zit.
Medisch
Daar is Lei ook heel kort in: ‘Het liefste doe ik niets, alleen als het niet anders kan. De duiven moeten zelf weerstand opbouwen, lijkt me het beste om ze sterk te houden en sterker te maken’. Maar toch blijft ook hij zoeken naar producten die dat geheel kunnen ondersteunen. Zo heeft hij begin van het jaar een bezoek gebracht aan Dr. Fernand Mariën. Van hem gebruikt hij nu diens conditiepoeder, Recuperatiepoeder en olie voor over het voer. Naast deze producten wordt BS en Belga Tai van de Weerd gebruikt’.
Sterke duiven
Of de goede prestaties te maken hebben met de medische begeleiding zoals genoemd, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Het blijft een samenspel van alle factoren en die moeten als een puzzel in elkaar vallen, dan zit het goed.
Lei begon het seizoen 2024 met 22 duiven en daarvan heeft er hij 5 verspeeld, allemaal jaarlingen. Dat is weinig als je dat vergelijkt met veel andere hokken, hoe kan dat? Lei: ‘Selectie! Blijven er veel van een koppel achter dan gaat alles er uit. Kweek je er 6 uit een koppel moeten er 5 over blijven’.
Tot zover de nationale winnaar Bergerac, de man met de kleine korf die ondanks de kleine aantallen die hij inkorft, velen vaak te snel af is.
Hans Bodelier – Ohé en Laak